Perzsia bemutatása - Kabiri Szőnyegház

Perzsia bemutatása

Forrás: Wikipédia

perzsák (perzsa: پارسیان) azon iráni népek közé tartoznak, akik anyanyelvként a perzsa nyelvet beszélik. Ők a mai Irán lakosságának mintegy 61-65%-át teszik ki.

Az Irán az “árja” szó többes száma és indoiráni népeket jelent. A mai Irán lakossága erős keveredés eredménye.[23] 1935 előtt nyugaton Perzsia néven hívták az országot és állampolgárait hivatalosan perzsáknak nevezték.

A perzsákat – antropológiai sajátosságaikat tekintve – a középmagas termet, többé-kevésbé sötét bőrszín, sötét haj, barna vagy fekete szem jellemzi. (Ellentétben a szintén az iráni népek közé tartozó kurdokkal, akik között gyakoribb a magas termet, olykor kék szemű, szőke hajú típus is található köztük.)

A perzsa szó a “parsa” szóból származik és lovast jelent.

A perzsa nyelv (más néven: fárszi; perzsául: فارسی) az indoeurópai nyelvcsalád indoiráni ágán az iráni nyelvek csoportjába tartozik. Megkülönböztetünk óperzsaközépperzsa(pehlevi) és újperzsa nyelvet.

perzsiahercegeazidohomokja_4

A mai modern perzsa valamely középperzsa nyelvjárásból alakult ki, azonban a középperzsa óperzsával való viszonya nem teljesen tisztázott. Az újperzsát Iránban első- vagy másodlagos nyelvként mintegy 70 millióan beszélik. A Kr. u. 7. században bekövetkezett arab hódítás következtében sok arab szó került a nyelvbe.

l0

Az Iránt és India északi részét benépesítő indoiráni törzsek, amelyek magukat árjáknak nevezték, a Kr. e. 2. évezred közepén különültek el egymástól három nagy csoportra. Az indiai árják a Pandzsáb síkságán át behatoltak az indiai szubkontinensre; a médekaz iráni fennsík északkeleti részén, a perzsák pedig a fennsík délnyugati lejtőin telepedtek le. 

A perzsa lovas nép volt, akárcsak a rokonaik, a médek, csak azoktól délebbre laktak: nem a mai Teherán környékén, hanem a Perzsa-öböl keleti partjai felett emelkedő hegyekben, fennsíkokon.

gallery_8823_36871_shiraz_1000_ut_iran002

Az első perzsa törzsek a Kr. e. 9. században jelentek meg az Urmia-tótól délre fekvő területen. Később szálláshelyüket délebbre helyezték, ahol a terület korábbi urai, az elámiak már nem voltak elég erősek ahhoz, hogy megakadályozzák a perzsa letelepedést.

Az északabbra lakó médek a Kr. e. 8. században létrehoztak egy hatalmas birodalmat, aminek egyik vazallus tartománya lett Párszua, a médekkel rokon perzsák tartománya.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Egyéb
kabiri-szonyeg

Aladdin története

Forrás: Wikipédia Aladdin egy szegény semmirekellő gyerek egy kínai városból. Egy Magrebből érkező varázsló úgy mutatkozik be neki, mint apja barátja, és meggyőzi Aladdint és az anyját, hogy segítő szándékkal érkezett, és a fiúból gazdag kereskedőt akar faragni. Igazi célja azonban az, hogy rávegye Aladdint egy varázslatos olajlámpa megszerzésére, ami egy csapdákkal teli barlangban van elrejtve. Miután a varázsló

Tovább olvasom »
Egyéb
kabiri-szonyeg

Fejezetek a keleti szőnyeg igaz történetéből VIII

A képek rejtélye. A minta és szín fontos része a szövők életének.Ösztönösen dol- goznak,öntudatlanul merítenek a szájhagyomány útján terjedő tradíciókból,.és egyben természetes szépérzékükre hagyatkoznak, amikor ezeket a gyönyörű szőnyegeket létrehozzák. Ám a szövés élő művészet is,amely éppúgy jellemző készítőjére is. A szövés ősi művészete igen gazdag jelképrendszert és motívum- világot hordoz magában;ez főként a nyugati

Tovább olvasom »
Egyéb
kabiri-szonyeg

Találjuk meg a tökéletes szőnyeget!

Forrás és tulajdonos: homeinfo, a cikk szerzője Nagy Brigitta “A szőnyeg kiválasztása egyike a legnehezebb feladatoknak otthonunk berendezésekor. A megfelelő méretű szőnyeg tereket határol körbe, a tökéletes szín a helyiség egész hangulatát meghatározza, míg a textúra melegséget adhat otthonunknak. A tökéletes szín A lakásban körbenézve könnyedén meghatározhatjuk az uralkodó színeket és mintákat, felületeket. Ha arra

Tovább olvasom »
Scroll to Top

Keresés