Perzsia bemutatása - Kabiri Szőnyegház

Perzsia bemutatása

Forrás: Wikipédia

perzsák (perzsa: پارسیان) azon iráni népek közé tartoznak, akik anyanyelvként a perzsa nyelvet beszélik. Ők a mai Irán lakosságának mintegy 61-65%-át teszik ki.

Az Irán az “árja” szó többes száma és indoiráni népeket jelent. A mai Irán lakossága erős keveredés eredménye.[23] 1935 előtt nyugaton Perzsia néven hívták az országot és állampolgárait hivatalosan perzsáknak nevezték.

A perzsákat – antropológiai sajátosságaikat tekintve – a középmagas termet, többé-kevésbé sötét bőrszín, sötét haj, barna vagy fekete szem jellemzi. (Ellentétben a szintén az iráni népek közé tartozó kurdokkal, akik között gyakoribb a magas termet, olykor kék szemű, szőke hajú típus is található köztük.)

A perzsa szó a “parsa” szóból származik és lovast jelent.

A perzsa nyelv (más néven: fárszi; perzsául: فارسی) az indoeurópai nyelvcsalád indoiráni ágán az iráni nyelvek csoportjába tartozik. Megkülönböztetünk óperzsaközépperzsa(pehlevi) és újperzsa nyelvet.

perzsiahercegeazidohomokja_4

A mai modern perzsa valamely középperzsa nyelvjárásból alakult ki, azonban a középperzsa óperzsával való viszonya nem teljesen tisztázott. Az újperzsát Iránban első- vagy másodlagos nyelvként mintegy 70 millióan beszélik. A Kr. u. 7. században bekövetkezett arab hódítás következtében sok arab szó került a nyelvbe.

l0

Az Iránt és India északi részét benépesítő indoiráni törzsek, amelyek magukat árjáknak nevezték, a Kr. e. 2. évezred közepén különültek el egymástól három nagy csoportra. Az indiai árják a Pandzsáb síkságán át behatoltak az indiai szubkontinensre; a médekaz iráni fennsík északkeleti részén, a perzsák pedig a fennsík délnyugati lejtőin telepedtek le. 

A perzsa lovas nép volt, akárcsak a rokonaik, a médek, csak azoktól délebbre laktak: nem a mai Teherán környékén, hanem a Perzsa-öböl keleti partjai felett emelkedő hegyekben, fennsíkokon.

gallery_8823_36871_shiraz_1000_ut_iran002

Az első perzsa törzsek a Kr. e. 9. században jelentek meg az Urmia-tótól délre fekvő területen. Később szálláshelyüket délebbre helyezték, ahol a terület korábbi urai, az elámiak már nem voltak elég erősek ahhoz, hogy megakadályozzák a perzsa letelepedést.

Az északabbra lakó médek a Kr. e. 8. században létrehoztak egy hatalmas birodalmat, aminek egyik vazallus tartománya lett Párszua, a médekkel rokon perzsák tartománya.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Egyéb
kabiri-szonyeg

Aladdin története

Forrás: Wikipédia Aladdin egy szegény semmirekellő gyerek egy kínai városból. Egy Magrebből érkező varázsló úgy mutatkozik be neki, mint apja barátja, és meggyőzi Aladdint és az anyját, hogy segítő szándékkal érkezett, és a fiúból gazdag kereskedőt akar faragni. Igazi célja azonban az, hogy rávegye Aladdint egy varázslatos olajlámpa megszerzésére, ami egy csapdákkal teli barlangban van elrejtve. Miután a varázsló

Tovább olvasom »
Érdekesség
kabiri-szonyeg

A főbb színek jelentése

Forrás: Csillámvilág Most nézzük át az összes főbb színt, mit is jelentenek: A színek jelentése kultúránként különbözhet, vagy akár egyezhet is. Elmondhatjuk, hogy minden színnek van pozitív és negatív szimbolikája is. Hatásuk, és az általuk felébresztett érzelmek függnek az adott szín árnyalatától, és persze nagyban személyiségünktől, hangulatunktól is. Fehér A szín hiánya. Világosságot, tiszteletet, tisztaságot,

Tovább olvasom »
Egyéb
kabiri-szonyeg

Perzsia bemutatása

Forrás: Wikipédia A perzsák (perzsa: پارسیان) azon iráni népek közé tartoznak, akik anyanyelvként a perzsa nyelvet beszélik. Ők a mai Irán lakosságának mintegy 61-65%-át teszik ki. Az Irán az “árja” szó többes száma és indoiráni népeket jelent. A mai Irán lakossága erős keveredés eredménye.[23] 1935 előtt nyugaton Perzsia néven hívták az országot és állampolgárait hivatalosan perzsáknak nevezték. A perzsákat – antropológiai sajátosságaikat tekintve – a középmagas termet, többé-kevésbé sötét

Tovább olvasom »

Nyereményjáték részletes szabályai

A nyereményjáték szervezője: Kabiri Szőnyegház Kft. (a továbbiakban, mint: „Szervező”) A játék időtartama: 2020.03.11-2020.03.22. A nyereményjáték utolsó napját követő 2 munkanapon belül Szervező kihirdeti a nyertes nevét a Facebook oldalán. A nyertes személy vállalja, hogy a nyereményét üzletünkben (1122 Budapest, Krisztina körút 11.) 8 napon belül személyesen átveszi. Amennyiben 8 napon belül nem veszi fel

Tovább olvasom »
Scroll to Top

Keresés