10 érdekesség Törökországról - Kabiri Szőnyegház

10 érdekesség Törökországról

Forrás: vista.hu
  • Az első ember által épített templom, Szent Péter Barlangtemploma, az ősi Antiókhia (ma Antakya) külterületén áll.
  • Szent Miklós, más néven a Mikulás, a Törökország mediterrán partvidékén fekvő Demrében született.
  • Noé bárkája a kelet-törökországi Ararát-hegyen ért földet az özönvíz elmúltával.
  • A kávézás szokását a törökök hozták be Európába. Isztambulban már a 16. században is voltak kávéházak.

hagia-sofia-istanbul

  • Isztambul az egyetlen város a világon, mely két földrészre épült.
  • Julius Caesar híres szavai “Jöttem, láttam, győztem.” (Veni, vidi, vici) Törökországban hangzottak el, amikor a Zelai csatában legyőzte a pontuszi királyt.
  • A cseresznyét az észak-törökországi Giresun városából hozták be Európába.
  • Midász király Phrügia (Frígia) fővárosában, Gordionban élt.
  • Nagy Sándor a mai Ankara közelében vágta el a gordiuszi csomót. A török szőnyegek dupla csomózási technikáját szintén gordiuszi csomónak nevezik.
  • A hét egyházközösség, melynek a Jelenések Könyvét címezték, mind Anatólia Égei-tengeri régiójában találhatók: Efezus, Szmirna (ma Izmir), Pergamon, Thiatira, Szárdisz, Filadelfia (Alasehir) és Laodicea.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Érdekesség
kabiri-szonyeg

Exkluzív interjú a KABIRI SZŐNYEGÁRUHÁZ ügyvezetőjével

(Kunvári Antal interjúja Jamal Abdul Naser-rel) A magyarországi keleti-szőnyegek piacán elsőként lett márkanév a KABIRI védjegy. A szőnyegek egyik legkorábbi említése az Ószövetségben található, de sok klasszikus irodalmi forrásban, köztük Homérosz Íliászában, Aiszkhülosz színdarabjaiban is megjelenik;i. e. 500-ban már gazdagon díszített szőnyegek készültek. Ebből az időből származik a legrégibb fennmaradt szőnyeg: a PAZIRIK, az Altáj-hegység

Tovább olvasom »
Egyéb
kabiri-szonyeg

Fejezetek a keleti szőnyeg igaz történetéből IX.

A keleti szőnyeg valódi szépsége annak tökéletes egyediségében rejlik. Ugyanakkor a fellelhető stílusok és színek választéka olyan széles, hogy teljes mértékben biztosra vehető, hogy meg fogjuk találni pontosan azt, amit keresünk. Egy igazán jó szőnyeg biztos, hogy egész életünket végigkíséri és elég drága ahhoz, hogy a vásárlásra elég időt és energiát fordítsunk.

Tovább olvasom »
Egyéb
kabiri-szonyeg

Sikersztori a Krisztina körúton

Harmónia, nyugalom, melegség, otthonosság. Ez az, amire a legtöbben vágyunk. Ki gondolná, hogy mindezeket akár egy keleti szőnyeg is meg tudja adni az embernek? Itt vendég a vásárló A Krisztina körúti Kabiri Szőnyegáruház sikertörténete nem ma kezdődött. Az üzlet már 20 éve veszi le a lábáról a visszatérő és az újonnan érkező vendégeket. Szándékosan nem

Tovább olvasom »

Örmény szőnyegek

Örmény szőnyegnek a 16-17. századi kaukázusi csomózott szőnyeget nevezik. A Kaukázus népei közül az örményeket tartják a legrégibb szőnyegkészítőknek. Ezt alátámasztani látszik, hogy a szőnyegek motívumai az örménylakta vidék legrégibb motívumai. Ezek: a korai darabokon sárkány, főnix és állatfigurák, a későbbieken csak palmettás motívumok. A korai örmény szőnyegek önálló típusai a fás, a madaras és a basztardszőnyeg.

Tovább olvasom »
Scroll to Top

Keresés