Közel-Kelten a Szőnyegek Élnek. | Kabiri Szőnyegház

Közel-Kelten a Szőnyegek Élnek.

Közel-Keleten a szőnyegeken élnek.

Cégemnél van egy iráni kolléga, aki beszámolt nekem arról, hogy náluk a szőnyeg olyan bútordarab, melyen konkrétan az életüket élik. Nincsenek tulajdonképpen bútorok, csak maximum asztalkák, vékony szivacsok, de amúgy az emberek a földön élik az életüket. A szőnyegen ülve esznek, és azon is alszanak. A kollégám még egy olyan érdekességről is beszámolt, hogy nehezére esett átszoknia arra, hogy bútorokon aludjon.

Innen a közel keletről származnak a szőnyegek, itt nagyüzemi gyártásban zajlik a készítésük, az emberek az egész otthont beburkolják hatalmas perzsaszőnyegekkel. Ezeket a szőnyegeket évente, fél évente takarítják, ugyanis hatalmas méretük miatt nehéz mozgatni őket, igyekszenek megspórolni a takarítások annyi időt, amennyit csak lehet.

 Egyéb iránt azonban gyönyörű szőnyegeket gyártanak, vörös, mintás, kézzel szőtt darabokat. Ezeket a szőnyeg műalkotásokat családi tradíciók alapján, titkos szövési technikákkal készítik, kézi csomózású keleti módszerrel. A szőnyegek persze nem csak Iránban, hanem Afganisztánban, Pakisztánban is divatosak.

Hogyan készülnek a perzsa szőnyegek?

A perzsa szőnyegek egyre népszerűbbek hazánkban is, ráadásul az etno stílus térhódítása révén világszerte közkedveltté váltak. Az etno-ban ugyanis nagy hangsúlyt kapnak a népies stílusú elemek, a színes, bohós tárgyak. A legnagyobb felületen, leggyorsabban szőnyegekkel tudjuk elérni az etno hatást. Viszont a perzsa országokban a kultúra részei ezek a szőnyegek, az emberek úgymond „rajtuk élnek”, komolyan, mivel nincsenek nagy számban ülőbútoraik, sőt, ágyaik sincsenek.

Ezeket a nagyméretű szőnyegeket, melyekkel az egész otthont beborítják, kézzel szövik. A legtöbb helyen maradnak a hagyományos elkészítési módnál, ezek szebbek is, és értékesebbek is, mint a gépi szövött termékek. Azonban a nálunk, Európában kapható perzsa szőnyegek közt már találhatunk ilyet is, olyat is, sőt kevertet is.

Ma Magyarországon a perzsa szőnyeg kínálat egyre gazdagabb, egyre több helyen, akár webshopokban is beszerezhetjük ezeket a különleges darabokat, legyen szó teljesen kézzel készült, kevert, vagy épp gépi szövésűről.

Milyen lakberendezési stílushoz illik a perzsa szőnyeg?

A perzsa szőnyegek, szőttesek, látványos, impozáns, színes, és értékes darabok. Többnyire ezek kézzel készülnek, bár az európai piacon kaphatóak géppel szőtt és kevert technikával készült darabok is. A Közel-Keleten ma is ezekkel a szőttesekkel borítják az egész lakást, ülőbútorokból sem igen találunk az otthonukban, bár asztalokat, és szekrényeket használnak, de a földön ülnek, és alszanak. Ha tetszik nekünk ez az egzotikus lakberendezési elem, otthonunk részévé tehetjük, követve a most amúgy is népszerű bohó etno stílusirányzatot. Az etno lényege, hogy az európai kultúrkörön túlmutat, és olyan keleti, és déli népi elemeket épít be, melyek számunkra egzotikusnak számítanak.

A perzsa szőnyegek ebben rengeteget segíthetnek. Mivel nagyon nagyméretűek, ezért még ha egyetlen darabot szerzünk is be, akkor is garantáltan nagy hatást fogunk tudni elérni. Az etno otthon egyéb elengedhetetlen kellékei a rattan, nád bútorok, és a rojtos, pomponos dekorációk. Az élénk színű perzsa szőnyegek mellé érdemes hasonló módon élénk, és különleges dekorációkat párosítani a különleges etno otthonban.

Szőnyegáruház, ahol számos perzsa szőnyeg közül válogathat!

A perzsa szőnyeg kínálat hatalmas, ahogy a kultúra is, melyből származik. A perzsa emberek ugyanis szinte az egész otthonukat hatalmas, színes szőnyegekkel borítják a mai nap is. Ezekben az otthonokban a szőnyegek ülőalkalmatosság is egyben, hiszen az ülőbútorok szinte teljesen hiányoznak belőlük. Európában persze ez nincs így, de egy perzsa szőnyeg eleganciát sugall, keleti egzotikus légkört hoz be otthonunkba.

A Kabiri szőnyegáruházakban iráni, afgán, illetve pakisztáni divatnak megfelelő szőnyegeket árulnak, melyeknek egy része a helyi technikával, kézzel készülnek, illetve van, amelyik géppel, és kevert technikával készül.

Ezek a szőnyegek egytől egyik páratlanul különlegesek, egy kézzel készült szőnyeg ugyanis olyan egyedi, hogy még ha hasonló is készül, akkor sem lesz sose 100%-ban ugyan olyan. A választék hatalmas. Lehet szó egy sötét vörössel, és kékekkel tarkított szőnyegről, vagy egy szolidabb, bézses verzióról, bizonyosan meg fogjuk találni a kínálatukban azt a perzsa szőnyeget, mely a leginkább megfelel ízlésünknek.

A Kabiri szőnyegház különleges perzsa szőnyegei.

A Kabiri szőnyegház különleges kézzel szőtt, szőnyegeket forgalmaz, országunk egyik legnagyobb perzsa szőnyegáruháza jelenleg. A kézzel készült szőnyegek mellett gépi, és kevert technikával készült darabokat is forgalmaznak.

Minden keleti szőnyeg különleges, nem csak a technika miatt, hanem azért is, mert olyan kulturális hátteret hoznak magukkal, mely számunkra, nyugati emberek számára rendkívül különleges. Az etno hangulatú otthonok alapjai lehetnek ezek a szőnyegcsodák, főleg, ha kombináljuk őket természetes anyagokból készült bútorokkal, rojtos-bojtos dekorációkkal.

Sokan nem is tudják, de a perzsa országokban, a mai napokban is a szőnyegek szerepe nagyon jelentős. Például sok helyen külön rituálé épül a szőnyegek tisztítása köré. A legtöbb helyen nincsenek is igazán ülőbútorok, hanem helyettük a szőnyegeken ülnek, ezeken is ágyaznak meg este, egy vékony matraccal. Azok számára, akik perzsa szőnyeget szeretnének vásárolni, érdemes ellátogatniuk a Kabiri szőnyegházba, mivel itt iráni, afgán, illetve pakisztáni szőnyegeket is forgalmaznak.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: google
Google+
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Egyéb
kabiri-szonyeg

Fejezetek a keleti szőnyeg igaz történetéből VIII

A képek rejtélye. A minta és szín fontos része a szövők életének.Ösztönösen dol- goznak,öntudatlanul merítenek a szájhagyomány útján terjedő tradíciókból,.és egyben természetes szépérzékükre hagyatkoznak, amikor ezeket a gyönyörű szőnyegeket létrehozzák. Ám a szövés élő művészet is,amely éppúgy jellemző készítőjére is. A szövés ősi művészete igen gazdag jelképrendszert és motívum- világot hordoz magában;ez főként a nyugati

Tovább olvasom »
Egyéb
kabiri-szonyeg

Perzsia bemutatása

Forrás: Wikipédia A perzsák (perzsa: پارسیان) azon iráni népek közé tartoznak, akik anyanyelvként a perzsa nyelvet beszélik. Ők a mai Irán lakosságának mintegy 61-65%-át teszik ki. Az Irán az “árja” szó többes száma és indoiráni népeket jelent. A mai Irán lakossága erős keveredés eredménye.[23] 1935 előtt nyugaton Perzsia néven hívták az országot és állampolgárait hivatalosan perzsáknak nevezték. A perzsákat – antropológiai sajátosságaikat tekintve – a középmagas termet, többé-kevésbé sötét

Tovább olvasom »
Egyéb
kabiri-szonyeg

Tisztítási tanácsok

Hasznos tanácsok Egy gondosan ápolt szőnyeg több nemzedéken át megőrizheti varázslatosan szép küllemét és hosszú éveken át üde színfoltja maradhat a lakásnak. A kézi csomózású perzsaszőnyegek a többi szőnyeghez hasonlóan időközönkénti tisztítást, illetve karbantartást igényelnek. Ennek elmulasztásával a szőnyeg elveszítheti eredeti fényét, gyönyörű színvilágát. A kézi csomózású perzsaszőnyegeknél kizárólag a kézi tisztítása és esetenként a

Tovább olvasom »

Perzsa szőnyeg vagy keleti szőnyeg?

A varázslatos, sokszínű és szinte kivétel nélkül egyedi keleti szőnyegek, meghódították jószerével az egész világot. A nyugati emberek köztudatába, szóhasználatába „perzsa szőnyegként” vonultak be a keleti országok, tájak szőnyegei. Ennek oka abban valószínűsíthető, hogy a közép-keleti, ókori Perzsia területéről érkezett Európába a legtöbb szőnyeg. Valójában a napvilágra került leletek alapján a keleti szőnyegek bölcsője a

Tovább olvasom »
Scroll to Top

Keresés

Iratkozz fel és kapj 10% kedvezményt.