Közel-Keleten a Szőnyegek Élnek. - Kabiri Szőnyegház

Közel-Keleten a Szőnyegek Élnek.

Közel-Keleten a szőnyegeken élnek.

Cégemnél van egy iráni kolléga, aki beszámolt nekem arról, hogy náluk a szőnyeg olyan bútordarab, melyen konkrétan az életüket élik. Nincsenek tulajdonképpen bútorok, csak maximum asztalkák, vékony szivacsok, de amúgy az emberek a földön élik az életüket. A szőnyegen ülve esznek, és azon is alszanak. A kollégám még egy olyan érdekességről is beszámolt, hogy nehezére esett átszoknia arra, hogy bútorokon aludjon.

Innen a közel keletről származnak a szőnyegek, itt nagyüzemi gyártásban zajlik a készítésük, az emberek az egész otthont beburkolják hatalmas perzsaszőnyegekkel. Ezeket a szőnyegeket évente, fél évente takarítják, ugyanis hatalmas méretük miatt nehéz mozgatni őket, igyekszenek megspórolni a takarítások annyi időt, amennyit csak lehet.

 Egyéb iránt azonban gyönyörű szőnyegeket gyártanak, vörös, mintás, kézzel szőtt darabokat. Ezeket a szőnyeg műalkotásokat családi tradíciók alapján, titkos szövési technikákkal készítik, kézi csomózású keleti módszerrel. A szőnyegek persze nem csak Iránban, hanem Afganisztánban, Pakisztánban is divatosak.

Hogyan készülnek a perzsa szőnyegek?

A perzsa szőnyegek egyre népszerűbbek hazánkban is, ráadásul az etno stílus térhódítása révén világszerte közkedveltté váltak. Az etno-ban ugyanis nagy hangsúlyt kapnak a népies stílusú elemek, a színes, bohós tárgyak. A legnagyobb felületen, leggyorsabban szőnyegekkel tudjuk elérni az etno hatást. Viszont a perzsa országokban a kultúra részei ezek a szőnyegek, az emberek úgymond „rajtuk élnek”, komolyan, mivel nincsenek nagy számban ülőbútoraik, sőt, ágyaik sincsenek.

Ezeket a nagyméretű szőnyegeket, melyekkel az egész otthont beborítják, kézzel szövik. A legtöbb helyen maradnak a hagyományos elkészítési módnál, ezek szebbek is, és értékesebbek is, mint a gépi szövött termékek. Azonban a nálunk, Európában kapható perzsa szőnyegek közt már találhatunk ilyet is, olyat is, sőt kevertet is.

Ma Magyarországon a perzsa szőnyeg kínálat egyre gazdagabb, egyre több helyen, akár webshopokban is beszerezhetjük ezeket a különleges darabokat, legyen szó teljesen kézzel készült, kevert, vagy épp gépi szövésűről.

Milyen lakberendezési stílushoz illik a perzsa szőnyeg?

A perzsa szőnyegek, szőttesek, látványos, impozáns, színes, és értékes darabok. Többnyire ezek kézzel készülnek, bár az európai piacon kaphatóak géppel szőtt és kevert technikával készült darabok is. A Közel-Keleten ma is ezekkel a szőttesekkel borítják az egész lakást, ülőbútorokból sem igen találunk az otthonukban, bár asztalokat, és szekrényeket használnak, de a földön ülnek, és alszanak. Ha tetszik nekünk ez az egzotikus lakberendezési elem, otthonunk részévé tehetjük, követve a most amúgy is népszerű bohó etno stílusirányzatot. Az etno lényege, hogy az európai kultúrkörön túlmutat, és olyan keleti, és déli népi elemeket épít be, melyek számunkra egzotikusnak számítanak.

A perzsa szőnyegek ebben rengeteget segíthetnek. Mivel nagyon nagyméretűek, ezért még ha egyetlen darabot szerzünk is be, akkor is garantáltan nagy hatást fogunk tudni elérni. Az etno otthon egyéb elengedhetetlen kellékei a rattan, nád bútorok, és a rojtos, pomponos dekorációk. Az élénk színű perzsa szőnyegek mellé érdemes hasonló módon élénk, és különleges dekorációkat párosítani a különleges etno otthonban.

Szőnyegáruház, ahol számos perzsa szőnyeg közül válogathat!

A perzsa szőnyeg kínálat hatalmas, ahogy a kultúra is, melyből származik. A perzsa emberek ugyanis szinte az egész otthonukat hatalmas, színes szőnyegekkel borítják a mai nap is. Ezekben az otthonokban a szőnyegek ülőalkalmatosság is egyben, hiszen az ülőbútorok szinte teljesen hiányoznak belőlük. Európában persze ez nincs így, de egy perzsa szőnyeg eleganciát sugall, keleti egzotikus légkört hoz be otthonunkba.

A Kabiri szőnyegáruházakban iráni, afgán, illetve pakisztáni divatnak megfelelő szőnyegeket árulnak, melyeknek egy része a helyi technikával, kézzel készülnek, illetve van, amelyik géppel, és kevert technikával készül.

Ezek a szőnyegek egytől egyik páratlanul különlegesek, egy kézzel készült szőnyeg ugyanis olyan egyedi, hogy még ha hasonló is készül, akkor sem lesz sose 100%-ban ugyan olyan. A választék hatalmas. Lehet szó egy sötét vörössel, és kékekkel tarkított szőnyegről, vagy egy szolidabb, bézses verzióról, bizonyosan meg fogjuk találni a kínálatukban azt a perzsa szőnyeget, mely a leginkább megfelel ízlésünknek.

A Kabiri szőnyegház különleges perzsa szőnyegei.

A Kabiri szőnyegház különleges kézzel szőtt, szőnyegeket forgalmaz, országunk egyik legnagyobb perzsa szőnyegáruháza jelenleg. A kézzel készült szőnyegek mellett gépi, és kevert technikával készült darabokat is forgalmaznak.

Minden keleti szőnyeg különleges, nem csak a technika miatt, hanem azért is, mert olyan kulturális hátteret hoznak magukkal, mely számunkra, nyugati emberek számára rendkívül különleges. Az etno hangulatú otthonok alapjai lehetnek ezek a szőnyegcsodák, főleg, ha kombináljuk őket természetes anyagokból készült bútorokkal, rojtos-bojtos dekorációkkal.

Sokan nem is tudják, de a perzsa országokban, a mai napokban is a szőnyegek szerepe nagyon jelentős. Például sok helyen külön rituálé épül a szőnyegek tisztítása köré. A legtöbb helyen nincsenek is igazán ülőbútorok, hanem helyettük a szőnyegeken ülnek, ezeken is ágyaznak meg este, egy vékony matraccal. Azok számára, akik perzsa szőnyeget szeretnének vásárolni, érdemes ellátogatniuk a Kabiri szőnyegházba, mivel itt iráni, afgán, illetve pakisztáni szőnyegeket is forgalmaznak.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest

A keleti szőnyegek készítése

A rendelkezésre álló adatok alapján két elmélet alakult ki arra vonatkozóan, milyen motiváció alapján készültek el napjaink szőnyegeinek ősei. A keleti szőnyegek létrejöttének titka A rendelkezésre álló adatok alapján két elmélet alakult ki arra vonatkozóan, milyen motiváció alapján készültek el napjaink szőnyegeinek ősei. Az egyik magyarázat szerint az első példányokat nomád népek készítették el és

Tovább olvasom »
Egyéb
kabiri-szonyeg

Fejezetek a keleti szőnyeg érdekes történetéből III.

A 19.század vége felé a keleti szőnyegek ismét divatba jöttek Európában.A viktoriánus kor emberei nagy utazók voltak,szenvedélyesen vonzódtak mindenhez,ami Keletről származott. Az európai elit azzal gyakorolt nagy hatást a szőnyegszövők munkájára,hogy olyan szőnyegeket rendeltek,amelyeken a családi címerek,nemzeti szimbólumok jelentek meg. A királyi és nagyvagyonú arisztokrata családok –Portugáliától Lengyelországig – nagy összegeket költöttek palotáik,vidéki kastélyaik számára megrendelt óriási méretű szőnyegekre. 1866-os párizsi

Tovább olvasom »
Egyéb
kabiri-szonyeg

Fejezetek a keleti szőnyeg történetéből IV.

Ismét folytatódnak Kunvári Úr mesés kalandjai álomországban! A keleti szőnyeg egyik legfontosabb „őshazája”IRÁN. Bizony az ország zord tája a világnak.A hőmérséklet ezen a kopár száraz vidéken a perzselő hőség és a fagyos hideg között váltakozik.Emiatt a városok,falvak /a csapadékigényt a hóolvadás és kiépített öntözőcsatornák biztosította/oázisok környékén alakultak ki,ahol a földet könnyen meg lehetett művelni. Viszont

Tovább olvasom »

A gyapjú felhasználása

Forrás: Wikipédia A gyapjú a magyar nyelvben általában a juh testét borító, összefüggő bundát alkotó szőrzetet jelenti. Ritkábban egyes más állatok (például angórakecske, kasmírkecske) szőrzetét is nevezik gyapjúnak, de ilyen esetben mindig elé teszik az állat nevét (angóragyapjú, kasmírgyapjú). A gyapjú – a hernyóselyem mellett – az egyik legfontosabb állati eredetű textilipari nyersanyag, noha a világ 74,7 millió tonna szálasanyag-termelésének mindössze 1,7%-át teszi ki (2006. évi

Tovább olvasom »
Scroll to Top

Keresés