Közel-Keleten a Szőnyegek Élnek. - Kabiri Szőnyegház

Közel-Keleten a Szőnyegek Élnek.

Közel-Keleten a szőnyegeken élnek.

Cégemnél van egy iráni kolléga, aki beszámolt nekem arról, hogy náluk a szőnyeg olyan bútordarab, melyen konkrétan az életüket élik. Nincsenek tulajdonképpen bútorok, csak maximum asztalkák, vékony szivacsok, de amúgy az emberek a földön élik az életüket. A szőnyegen ülve esznek, és azon is alszanak. A kollégám még egy olyan érdekességről is beszámolt, hogy nehezére esett átszoknia arra, hogy bútorokon aludjon.

Innen a közel keletről származnak a szőnyegek, itt nagyüzemi gyártásban zajlik a készítésük, az emberek az egész otthont beburkolják hatalmas perzsaszőnyegekkel. Ezeket a szőnyegeket évente, fél évente takarítják, ugyanis hatalmas méretük miatt nehéz mozgatni őket, igyekszenek megspórolni a takarítások annyi időt, amennyit csak lehet.

 Egyéb iránt azonban gyönyörű szőnyegeket gyártanak, vörös, mintás, kézzel szőtt darabokat. Ezeket a szőnyeg műalkotásokat családi tradíciók alapján, titkos szövési technikákkal készítik, kézi csomózású keleti módszerrel. A szőnyegek persze nem csak Iránban, hanem Afganisztánban, Pakisztánban is divatosak.

Hogyan készülnek a perzsa szőnyegek?

A perzsa szőnyegek egyre népszerűbbek hazánkban is, ráadásul az etno stílus térhódítása révén világszerte közkedveltté váltak. Az etno-ban ugyanis nagy hangsúlyt kapnak a népies stílusú elemek, a színes, bohós tárgyak. A legnagyobb felületen, leggyorsabban szőnyegekkel tudjuk elérni az etno hatást. Viszont a perzsa országokban a kultúra részei ezek a szőnyegek, az emberek úgymond „rajtuk élnek”, komolyan, mivel nincsenek nagy számban ülőbútoraik, sőt, ágyaik sincsenek.

Ezeket a nagyméretű szőnyegeket, melyekkel az egész otthont beborítják, kézzel szövik. A legtöbb helyen maradnak a hagyományos elkészítési módnál, ezek szebbek is, és értékesebbek is, mint a gépi szövött termékek. Azonban a nálunk, Európában kapható perzsa szőnyegek közt már találhatunk ilyet is, olyat is, sőt kevertet is.

Ma Magyarországon a perzsa szőnyeg kínálat egyre gazdagabb, egyre több helyen, akár webshopokban is beszerezhetjük ezeket a különleges darabokat, legyen szó teljesen kézzel készült, kevert, vagy épp gépi szövésűről.

Milyen lakberendezési stílushoz illik a perzsa szőnyeg?

A perzsa szőnyegek, szőttesek, látványos, impozáns, színes, és értékes darabok. Többnyire ezek kézzel készülnek, bár az európai piacon kaphatóak géppel szőtt és kevert technikával készült darabok is. A Közel-Keleten ma is ezekkel a szőttesekkel borítják az egész lakást, ülőbútorokból sem igen találunk az otthonukban, bár asztalokat, és szekrényeket használnak, de a földön ülnek, és alszanak. Ha tetszik nekünk ez az egzotikus lakberendezési elem, otthonunk részévé tehetjük, követve a most amúgy is népszerű bohó etno stílusirányzatot. Az etno lényege, hogy az európai kultúrkörön túlmutat, és olyan keleti, és déli népi elemeket épít be, melyek számunkra egzotikusnak számítanak.

A perzsa szőnyegek ebben rengeteget segíthetnek. Mivel nagyon nagyméretűek, ezért még ha egyetlen darabot szerzünk is be, akkor is garantáltan nagy hatást fogunk tudni elérni. Az etno otthon egyéb elengedhetetlen kellékei a rattan, nád bútorok, és a rojtos, pomponos dekorációk. Az élénk színű perzsa szőnyegek mellé érdemes hasonló módon élénk, és különleges dekorációkat párosítani a különleges etno otthonban.

Szőnyegáruház, ahol számos perzsa szőnyeg közül válogathat!

A perzsa szőnyeg kínálat hatalmas, ahogy a kultúra is, melyből származik. A perzsa emberek ugyanis szinte az egész otthonukat hatalmas, színes szőnyegekkel borítják a mai nap is. Ezekben az otthonokban a szőnyegek ülőalkalmatosság is egyben, hiszen az ülőbútorok szinte teljesen hiányoznak belőlük. Európában persze ez nincs így, de egy perzsa szőnyeg eleganciát sugall, keleti egzotikus légkört hoz be otthonunkba.

A Kabiri szőnyegáruházakban iráni, afgán, illetve pakisztáni divatnak megfelelő szőnyegeket árulnak, melyeknek egy része a helyi technikával, kézzel készülnek, illetve van, amelyik géppel, és kevert technikával készül.

Ezek a szőnyegek egytől egyik páratlanul különlegesek, egy kézzel készült szőnyeg ugyanis olyan egyedi, hogy még ha hasonló is készül, akkor sem lesz sose 100%-ban ugyan olyan. A választék hatalmas. Lehet szó egy sötét vörössel, és kékekkel tarkított szőnyegről, vagy egy szolidabb, bézses verzióról, bizonyosan meg fogjuk találni a kínálatukban azt a perzsa szőnyeget, mely a leginkább megfelel ízlésünknek.

A Kabiri szőnyegház különleges perzsa szőnyegei.

A Kabiri szőnyegház különleges kézzel szőtt, szőnyegeket forgalmaz, országunk egyik legnagyobb perzsa szőnyegáruháza jelenleg. A kézzel készült szőnyegek mellett gépi, és kevert technikával készült darabokat is forgalmaznak.

Minden keleti szőnyeg különleges, nem csak a technika miatt, hanem azért is, mert olyan kulturális hátteret hoznak magukkal, mely számunkra, nyugati emberek számára rendkívül különleges. Az etno hangulatú otthonok alapjai lehetnek ezek a szőnyegcsodák, főleg, ha kombináljuk őket természetes anyagokból készült bútorokkal, rojtos-bojtos dekorációkkal.

Sokan nem is tudják, de a perzsa országokban, a mai napokban is a szőnyegek szerepe nagyon jelentős. Például sok helyen külön rituálé épül a szőnyegek tisztítása köré. A legtöbb helyen nincsenek is igazán ülőbútorok, hanem helyettük a szőnyegeken ülnek, ezeken is ágyaznak meg este, egy vékony matraccal. Azok számára, akik perzsa szőnyeget szeretnének vásárolni, érdemes ellátogatniuk a Kabiri szőnyegházba, mivel itt iráni, afgán, illetve pakisztáni szőnyegeket is forgalmaznak.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Egyéb
kabiri-szonyeg

Tudnivalók a ruhamolyról

Forrás: Origo A ruhamolyok annyira nem esznek ruhákat, hogy egyáltalán nem is táplálkoznak – miután kifejlődtek, párzanak, a nőstény petét rak, és elpusztul. Valójában a lárváktól kell féltenünk a szőnyegünket, ruháinkat. A ruhamolynak (Tineola bisselliella) nincs túl fényes élete: teljes kifejlődése után egyetlen célja az, hogy párosodjon, majd a nőstény lerakja petéit, és elpusztul. Nem

Tovább olvasom »
Egyéb
kabiri-szonyeg

A Kelimek készítése

A szövés technikája: Ez a technika igen ősi és messzi múltra tekint vissza (keletkezési hátterük Afganisztán, Irán, Türkmenisztán). A szőttesek gyűjtőneve KELIM, ami annyit jelent, hogy nem csomózott technikával készülnek, hanem szövött technikával. A szövőszékek a nomád életmódból fakadóan primitívek és kezdetlegesek, de lényegét tekintve megegyeznek a városokban használt szövőszékekkel, persze ezek sokkal fejlettebbek és

Tovább olvasom »
Lakberendezés
kabiri-szonyeg

Amit a Tebriz-ról tudni érdemes

Forrás: Perzsa Galéria Minta: általában egyetlen medalion és körülötte spirál virág minta. Minőség: legjobb minőségű és a legszebb perzsaszőnyegek Iránban és a világban is. Méret és alak: Különféle méretekben kapható a legkisebb mérettől a megrendelő által megadott méretig. A tábrizi perzsaszőnyegek kaphatók a négyzet mellett kör és óvális alakban is. Szín: bordó, meggypiros, erőteljes kék

Tovább olvasom »
Scroll to Top

Keresés