Ismerjük meg a kelimeket! - Kabiri Szőnyegház

Ismerjük meg a kelimeket!

A kelimek, más néven kilimek szőttes szőnyegek, és egyéb használati tárgyak. Ezek a nomád életformával kapcsolatos textilek más és más kultúrákban is fellelhetőek – mindenhol, ahol csak a szövés technikáját ismerték. Ősi, évezredeken átívelő motívumok kelnek életre a napjainkban szőtt, színes darabokon.

Hová ajánljuk?

Tán közhelyesnek hangozhat, de mindenhova! Szinte elképzelhetetlen egy lakást otthonosan berendezni kelimek nélkül. A kelimek fiatalosak, paszteles/ naturális színek jellemzik, így minden lakberendezési stílushoz illeszkednek a rusztikustól a minimálig, mivel minden törzs eltérő színeket és anyagot használ, változatosságuk végtelen lehetőséget kínál. A kelimeket főként szövőszéken kézzel készítik, birka vagy kecske gyapjúból, olykor selyemből.

szakerto_2

Ha valaha is vásárolt kelimet, már megtapasztalhatta azt a csodát, amint a szőnyege életre kelti és megváltoztja lakása hangulatát – mintha csak egy új kedvenc került volna a vásárlóhoz. Egy nomád, vagy vidéki műhelyben alkotott darab valóban kiváló kiegészítő lehet az európai otthonokba is.

Miért ilyen népszerű?

A tényt azzal lehet magyarázni, hogy a kézzel szőtt kelimek és készítőik egyaránt magukban hordozzák azt a kultúrát, ahol készült a darab. A kelimek mégis ismerősek lehetnek számunkra is, hiszen tradicionális értékeket hordoznak.
A kelimeket többszáz éven át főleg a sátrak és kunyhók padlójára készítették. A vályogházak és udvarok higiénikusabbak és vidámabbak lettek a kelimekkel leterítve, feldíszítve a szürke terek alkalmassá váltak vendégek fogadására, vagy esküvők megrendezésére.

szakerto_01

Nagy divatnak örvend napjainkban a minimal art stílus, letisztult bútorokkal, csempékkel, ám ezek a lakások így kissé “sterillé” válhatnak. Megoldás lehet a padlóra helyezett, vagy diszkréten egy bútorra leterített kelim, mely színt és melegséget visz az otthonába, anélkül, hogy a lakás stílusát veszítené. Akár keleties zugokat is berendezhetünk, megidézve az egykori, nomád sátrak belső világát, ahol terítőként és falvédőként is funkcionáltak ezek a remekművek.

A Kabiriben hatalmas mennyiségű kelimszőnyeg és párna fogadja a kedves vásárlókat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Lakberendezés
kabiri-szonyeg

Amit a Tebriz-ról tudni érdemes

Forrás: Perzsa Galéria Minta: általában egyetlen medalion és körülötte spirál virág minta. Minőség: legjobb minőségű és a legszebb perzsaszőnyegek Iránban és a világban is. Méret és alak: Különféle méretekben kapható a legkisebb mérettől a megrendelő által megadott méretig. A tábrizi perzsaszőnyegek kaphatók a négyzet mellett kör és óvális alakban is. Szín: bordó, meggypiros, erőteljes kék

Tovább olvasom »
Egyéb
kabiri-szonyeg

Tisztítási tanácsok

Hasznos tanácsok Egy gondosan ápolt szőnyeg több nemzedéken át megőrizheti varázslatosan szép küllemét és hosszú éveken át üde színfoltja maradhat a lakásnak. A kézi csomózású perzsaszőnyegek a többi szőnyeghez hasonlóan időközönkénti tisztítást, illetve karbantartást igényelnek. Ennek elmulasztásával a szőnyeg elveszítheti eredeti fényét, gyönyörű színvilágát. A kézi csomózású perzsaszőnyegeknél kizárólag a kézi tisztítása és esetenként a

Tovább olvasom »
Egyéb
kabiri-szonyeg

A szőnyegek beszerzése – interjú

A Kabiri szőnyegház sikertörténete tovább dübörög a Krisztina körúton. Március végéig tart a meglévő készletek kiárusítása . A keleti szőnyegek szerelmesei , gyűjtői, kedvelői most akár 50-70 %-os árengedménnyel szerezhetik be oly régóta vágyott szőnyegüket. Megtudtuk, hogy megérkezik az új kollekció, aminek helyet akarnak biztosítani. Beszerző körútjáról faggattuk a Kabiri szőnyegház tulajdonosát. Jamal úr, milyen módon

Tovább olvasom »

Közel-Keleten a Szőnyegek Élnek.

Közel-Keleten a szőnyegeken élnek. Cégemnél van egy iráni kolléga, aki beszámolt nekem arról, hogy náluk a szőnyeg olyan bútordarab, melyen konkrétan az életüket élik. Nincsenek tulajdonképpen bútorok, csak maximum asztalkák, vékony szivacsok, de amúgy az emberek a földön élik az életüket. A szőnyegen ülve esznek, és azon is alszanak. A kollégám még egy olyan érdekességről

Tovább olvasom »
Scroll to Top

Keresés