A kézi készítésű szőttesek - Kabiri Szőnyegház

A kézi készítésű szőttesek

A csomózás nélkül készült szőnyegek, szőttesek két fajtáját ismerjük. Ezzel az eljárással készült kelmék általában kevesebb anyagot és kevesebb munkát is kívánnak meg.

A csomózás nélkül készült szőnyegek

A csomózás nélkül készült szőnyegek, szőttesek két fajtáját ismerjük. Ezzel az eljárással készült kelmék általában kevesebb anyagot és kevesebb munkát is kívánnak meg.

KILIMEK (KELIMEK) kilim

A szövött termékek egyik elterjedt fajtája a kilimek (egyes szóhasználatban:kelimek). Szövésüknél legalább két fonalrendszert alkalmaznak: a lánc (hosszirányú) és a vetülék (keresztirányú) fonalak keresztezésével. Ezek a kelmék lényegesen könnyebbek a csomózott szőnyegeknél, így például a nomád életformában bizonyos funkciók betöltésére is alkalmasabbak. Jó példája ennek az úgynevezett slicctechnikával készülő kilimek, amelyeknél a vetülékszálakat (más néven leszövőszálakat) nem az anyag egészében szövik be, hanem a minta- vagy színelemnek megfelelően véget érnek vagy visszafordulnak, így a szövés összekötés nélkül marad.

SAM_3199

Ezzel a módszerrel a melegebb időjárásban funkcionálisan használhatóbb eredményt kapnak, mert a keletkező függőleges rések, más néven sliccek biztosítják a hatékonyabb szellőzést. Ezzel azonban némileg gyengíthetik az anyagot.A „slicctechnika” elkerülésére, ezáltal sűrűbb struktúra elérésére országonként, tájanként több módszer is ismeretes. Pl. Afganisztánban speciális minták alkalmazása vagy szomszédos anyagterületek összekapcsolása, míg Törökországban a közös láncfonal beiktatása jellemző. A teljesség igénye érdekében meg kell említeni, hogy mára újabb és újabb alternatív eljárások jelennek meg a slicctechnika modernizálására első sorban a mai Irán területéről (Siraz). (Érdekesség, hogy az európai kézi szövésű szőnyegek elterjedt fajtája a torontáli néven vált ismertté.)

SZUMÁK szumak

A szövött termékek másik elterjedt fajtája a szumák. A monda szerint a szumák technika a Kaukázusból ered, pontosabban egy homokviharban elpusztult egykori település nevéből származtatható. Ebben az eljárásban tipikus a felvetőszálak áthurkolása. A vetülékszál 3-4 felvetőszál felett áthaladva 1-2 felvetőszál alatt átbújtatva és az elindított irányba visszafordítva halad tovább.

unama_carpet-res

Talán a legelterjedtebb szumák eljárás a „halszálkás” mintázatú, amelyben soronként váltva ellentétes irányból vezetik be a sorokat. Ez az eljárás képviseli a legerősebb szövési technikát, így várható élettartama is a legnagyobb. A szumák eljárással szőtt szőnyegekben gyakran előfordul más szövési technika kombinációja is.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

A keleti szőnyegek színezékei

Egészen a XIX. szd. közepéig nem kevésbé bonyolult feladatként jelentkezett a keleti szőnyegek megálmodott gyönyörű színvilágának a megvalósítása sem, mert 1857-ig kizárólag növényi és állati (első sorban rovarok) eredetű alapanyagok álltak rendelkezésre. Az egyszerűbb színek előállítására a sárgát pl. sáfrányból, szőlőlevélből, a pirosat meggyléből vagy rovarokból, a fekete színt a tea- vagy dohánylevélből, a kéket

Tovább olvasom »
Egyéb
kabiri-szonyeg

Az ár zuhan, az érték: marad!

Védjegyoltalom garantálja már az ismert SZŐNYEGÁRUHÁZ termékeinek minőségét! 20 év megbízható, korrekt szolgáltatói és disztribúciós tevékenysége után a KABIRI SZŐNYEGÁRUHÁZ vezetése elérkezettnek látta az időt logójának oltalom alá történő helyezésére. Felismerte,hogy a szolgáltatói tevékenység imázsát,reputációját jelentős mértékben emeli a VÉDJEGY, a MÁRKA elnyerése. A Cég vezetője JAMAL úr megelégedéssel vette tudomásul.hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti

Tovább olvasom »

Mitől lesz nyári hangulata a helynek, ahol élünk?

Textíliák, vörös, tégla, narancs – terítők függönyök és drapéria. Asztaldísz, és alátét, hurkapálca, gyékény, mediterrán színek Nád sötétítők, vagy gyékény Sok sötétzöld levelű viaszos vagy örökzöld növény, tuja, teraszon, kertben, lakásban Természetes díszítő anyagok A konyhában érdemes díszként is hangsúlyozni mediterrán elemeket: olívabogyó, olívaolajak, stb. Tekintse meg termékeinket a weboldalunkon: http://www.kabiriszonyeghaz.hu/

Tovább olvasom »
Egyéb
kabiri-szonyeg

Fejezetek a keleti szőnyeg történetéből I.

Írta: Kunvári Antal Való igaz:évezredek tekintenek vissza a keleti szőnyegek múltjából:időszámításunk előtt,500-ra datálható az a híres, egy szkíta hercegnő sírjából előkerült gyönyörű szőnyeg, amely a szibériai Altáj-hegység vidékéről származik,és PAZIRIK néven vált ismertté. A jártasságnak az a foka,amellyel ez a szőnyeg készült, világosan bizonyítja,hogy szőnyegszövés már sokkal korábban kialakult.Mivel a szőnyegek főleg gyapjúból készültek,közülük sok

Tovább olvasom »
Scroll to Top

Keresés