GYIK

Mi a különbség a kézi csomózott és a gépi szőnyegek között?

A kézzel csomózott gyapjú szőnyegek egytől-egyig egyedi szőnyegek. Nincsen két egyforma, maximum hasonló mintájú, hasonló színekkel játszó szőnyegek léteznek, azonban egy kis hibát, egy szignót, vagy egy jelet (szándékosan) elrejtenek, ami a művész, a szőnyegkészítő egyediségét idézi. Ez az egyediség megmutatkozik a szőnyegek méretében is. A kézi csomózott szőnyegek fő anyaghasználata a gyapjú, azonban a gyönyörűen kidolgozott selyem szőnyegekből sincsen hiány.

A gépi szőnyegek általános méretűek, gyártósorról jönnek le, többnyire viszkóz alapú, műszálas kivitelben készülnek, de létezik gépi gyapjú szőnyeg is. Már a modern technikának köszönhetően minőségben is megállják a helyüket. Szép mintavilággal, szép színekkel készülnek, azonban míg a kézi csomózott szőnyegek értékállóak, mondhatni egy életre szólnak, sajnos a gépi szőnyegek könnyebben elhasználódnak egy idő után.

Mi befolyásolja a szőnyeg árát?

A kézi csomózott szőnyegek értékét több tényező határozza meg. Példaként, a csomószám sűrűsége, a gyapjú minősége, a származási hely, a különleges tulajdonságai. Főleg a csomószám sűrűsége határozza meg, hogy mennyire részletes, kidolgozott a szőnyeg mintázata. A gyapjú minősége felel a szőnyeg finomságáért, hogy mennyire kellemes tapintású. Ezeken felül az árat nagyban befolyásolja, hogy új, újszerű, vagy régi szőnyegről van-e szó, a gyapjú színezéke, hogy növényi festésű, vagy szintetikus.

Miért jobb választás a gyapjú szőnyeg, mint a műszálas?

  • A gyapjú, mint alapanyag nagyon jól szigetel. Ezért is alkalmazzák szívesen falra a gyapjú szőtteseket. Padlóra a csomózott gyapjúkat, de egyaránt lehet mindkét fajtát földre is és falra is használni. Keleti kultúrákban, nomád életvitelnél gyakran használják sátordíszként, illetve szigetelésként „ajtó” helyett.
  • A gyapjú egyik fő tulajdonsága, hogy létezik egy természetes kosztaszító hatása. Például, ha sáros cipővel végig sétálunk rajta, a megszáradást követően egyszerűen le lehet söpörni, vagy porszívózni, ezért nagyon könnyen tisztíthatók.
  • Sokkal nehezebben kopik, használódik el. Nagyon strapabíró és rugalmas szőnyegek.

Mit jelent a „régi” kifejezés a szőnyegeknél?

Egyaránt értékesítünk új (főleg afgán származású) szőnyegeket, régi (tisztított-fertőtlenített) és felújított szőnyegeket is! A régi szőnyegek általában beszámítással, csere lehetőséggel kerülnek hozzánk, melyek maximálisan ki vannak fertőtlenítve, tisztítva, ugyanis csak így kerülhet az üzletbe a többi szőnyeg közé. Természetesen a régebbi szőnyegek ára is kedvezőbb.

A Szőnyeg festése nem egyenletes, ez hiba?

Mivel léteznek szintetikus és a már egyre kevesebb helyen készült növényi festésű szőnyegek, főleg ebből ered a színkülönbség, azonban előfordulhat nagyobb sávban váltakozó színkülönbség is. Ezeket vagy a gyapjú hiánya okozza, tehát egy sávban más színű gyapjúval pótolják, vagy szándékosan tesznek bele „hibát” és azért használnak más színt néhány helyen.

A szőnyeg úgy néz ki, mint a weboldalon?

A képalkotó berendezések és a különböző minőségű megjelenítők, mint pl. monitor, vagy telefon kijelzőjének színhűsége nem miden esetben felel meg a valóságnak. Árnyalatnyi eltérések lehetnek.

Hullik a szőnyeg szála, csúszik a szőnyeg, ez normális?

Új szőnyegek esetén a gyapjúszálak hullhatnak, mert a készítés során maradhatnak a csomók között olyan szálak, amik beragadtak, de használattól függően ez a jelenség rövid időn belül fokozatosan megszűnik. A csúszás vékonyabb szőnyegeknél szokott problémát okozni, viszont ez is egy-két héten belül megszűnik, amint a szőnyeg felveszi a szoba síkját, alakját. Kelim szőnyegek esetén szoktunk ajánlani csúszásgátló hálót.

Van szőnyeg katalógusuk?

Üzletünkben több ezer szőnyeg található, melyek többnyire kézi csomózású szőnyegek és egyedi darabok ezért nagy odafigyelést igényel a szőnyegek adminisztrációja. Katalógust nem vezetünk, a weboldalra viszont folyamatosan töltjük fel a termékeket. A legnagyobb választék azonban az üzletben található, tekinthető meg.

Van rá mód, hogy kipróbáljuk a szőnyeget, amelyik megtetszett?

Természetesen biztosítjuk ezt a lehetőséget is. Előzetes egyeztetés alapján, kötelezettség nélkül!

Az árváltozás jogát fenntertjuk-e?

Tisztelt vásárlóink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy az oldalon szereplő esetleges elírásokért felelősséget nem tudunk vállalni. Kérjük telefonos értesítésünk esetén egyeztessenek futárunkkal. Áraink időközben is frissülhetnek, a weboldal adatai tájékoztató jellegűek.

Megértésüket köszönjük.